zaterdag 27 november 2010

Janoekovitsj overweegt veto op nieuwe belastingwet

President Viktor Janoekovitsj denkt er sterk over om z'n veto uit te spreken over de nieuwe belastingwet, die afgelopen week door het parlement is aangenomen. "De kans op een veto is groot", liet Janoekovitsj vandaag weten toen hij in Kiev sprak met de aanvoerders van de al een week lang protesterende kleine ondernemers.

De nieuwe belastingwet moet op 1 januari 2011 in werking treden, maar daarvoor is nog wel de handtekening van de president nodig. De wet is omtreden, omdat die grote ondernemingen bevoordeelt door onder meer een stapsgewijze verlaging van de vennootschapsbelasting en juist een strenger belastingregime voor het midden- en kleinbedrijf.

Het protest tegen de wet leidde afgelopen week tot de grootste demonstraties sinds eind 2004 aanhangers van Viktor Joestsjenko de straat opgingen om te protesteren tegen de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen die door Viktor Janoekovitsj werden gewonnen. De Oranjerevolutie leidde tot nieuwe verkiezingen, met Joestsjenko als winnaar.

President Janoekovitsj laat z'n medewerkers de komende dagen de nieuwe belastingwetgeving bestuderen. Donderdag, na z'n staatsbezoek aan Kazachstan, wil Janoekovitsj laten weten wat hij er van vindt, of hij bereid is de wet al dan  niet te bekrachtigen. De leiders van het protest op Maidan zijn door Janoekovitsj uitgenodigd die dag opnieuw met hem te spreken.

Geen opmerkingen: