dinsdag 23 november 2010

Nieuwe stap EU richting afschaffen visumplicht

Oekraine en de EU hebben vandaag in Brussel een stap gezet richting het afschaffen van het Schengen-visum voor kort verblijf. In een actieplan is vastgelegd dat Oekraine flinke stappen moet zetten ten aanzien van de grenscontroles, het migratie- en vluchtelingenbeleid en minder fraudegevoelige reisdocumenten. Lukt dat, dan is er kans dat de visumplicht halverwege volgend jaar wordt afgeschaft.

Voorzitter José Manuel Barroso  van de Europese Commissie verzekerde de Oekraiense president Viktor Janoekovits dat de EU blijft streven naar goede betrekkingen. Maar hij voegde er aan toe dat er in Brussel ook zorgen leven over de democratische rechten die onder druk staan in Oekraine.

Barroso hield Janoekovitsj voor dat de bereidheid van de EU om verdere stappen richting samenwerking te zetten sterk afhankt van hoe Kiev omgaat met de democratische rechten van de Oekraiense bevolking. Janoekovitsj gaf op zijn beurt te kennen dat het nog niet mee zal vallen om te voldoen aan de eisen van de EU betreffende de grenscontroles, het vluchtelingenbeleid en de reisdocumenten.

De kans dat de visumplicht daadwerkelijk wordt afgeschaft in de loop van 2011 is niet zo groot. Veel West-Europese landen zijn bevreesd voor een nieuwe toestroom vanuit Oost-Europa.

Geen opmerkingen: