vrijdag 12 november 2010

Visum voor 'Schengen' moeilijk te krijgen

Inwoners van de EU kunnen sinds 2006 vrijelijk naar Oekraine reizen, maar de Oekrainers zelf hebben nog steeds een visa nodig. Terwijl het reizen veel goedkoper is geworden door de komt van low cost airlines is het nog altijd een hele opgaaf om een Schengen-visum te krijgen voor de EU.

In 2009 werd 1 op de 17 visumaanvragen (5,9 procent) afgewezen door de Nederlandse ambassade in Kiev. De Duitse ambassade wijst zelfs 1 op de 10 aanvragen af (10,9 procent). Spanje spant de kroon met 1 op 7 (14,7 procent). De buurlanden Hongarije en Slowakije zijn aanzienlijk scheutiger, maar wijzen toch nog altijd respectievelijk 2,2 en 2,1 procent van de aanvragen af.

In Oekraine wordt geklaagd over de afwijzingen, die vaak nogal willekeurig lijken te zijn. Dit ondanks de Visa Code die de EU vorig jaar opstelde om wat meer eenheid te krijgen. Deskundigen zeggen hierover echter dat ieder land het recht heeft om visa te weigeren, en veel landen blijken huiverig om visa te verstrekken. Het komt namelijk geregeld voor dat Oekrainers besluiten langer te blijven dan de drie maanden waarvoor hun visum geldig is.

''Het is een misverstand dat er een recht bestaat op een visum, de werkelijkheid is namelijk dat ieder land voor zich het recht heeft om iemand toe te laten of om de toegang te weigeren. Ieder land mag daarvoor zelf de voorwaarden stelen'', aldus een immigratiedeskundige die vanwege zijn officiele positie anoniem wil blijven.''

Intussen blijft de hoop dat de EU de visumplicht voor Oekrainers snel afschaft. Erg groot is die kans voorlopig echter niet, ook niet als in 2012 in Oekraine en Polen in het Europees kampioenschap voetbal wordt gehouden.



Bron: o.a. Kyiv Post

Geen opmerkingen: