dinsdag 14 december 2010

Oekraïne krijgt hulp bij maatregelen Tsjernobyl

De Verenigde Naties willen dat dat Oekraïne financieel geholpen wordt bij het realiseren van een nieuwe afdichting van de verwoeste kerncentrale bij Tsjernobyl. Dat heeft het hoofd van het VN ontwikkelingsprogramma, Helen Clark, toegezegd.

De huidige afdichting van de vierde unit van de kerncentrale voldoet op langere termijn niet meer. Afgelopen september schatte de Oekraïense vice-premier Andriy Klujev de totale kosten op 870 miljoen euro. De nieuwe afdichting moet in 2014 gereed zijn.

In april is het 25 jaar geleden dat er brand uitbrak in de kerncentrale van Tsjernobyl. Met desastreuze gevolgen voor de omwonenden tot in de verre omtrek, maar ook voor de mensen die de brand in de centrale moesten bedwingen en die de verdere maatregelen troffen om stralingsgevaar tegen te gaan.

Vandaag is de jaarlijkse dag waarop de reddingswerkers van toen worden herdacht. President Viktor Janoekovits woonde de herdenking bij in Tsjernobyl. Hij legde een krans bij een monument en stak een kaars aan in een plaatselijke kerk.


Bronnen: Kiyv Post, Interfax

Geen opmerkingen: