woensdag 29 december 2010

Ombudsvrouw vindt behandeling oud-ministers 'een schande'

Ombudsvrouw Nina Karpachova maakt zich zorgen om de manier waarop Oekraine om gaat met haar politici. In de afgelopen weken zijn zeven oud-ministers verhoord en zelfs gearresteerd door justitie vanwege machtsmisbruik in de tijd dat zij deel uitmaakten van de regering. Onder hen is oud-premier Julia Timosjenko. "Oekraine is op dit gebied de onbetwiste koploper. Het is een schande!"

Karpachova heeft vooral moeite met de manier waarop oud-minister Yury Lutsenko is aangepakt. Tegen de oud-minister werd een onderzoek geopend door justitie, maar hij is inmiddels gevangen gezet vanwege een andere vermeende misstap.

''Helaas zijn deze praktijken wijdverbreid in Oekraine. Als ombudsvrouw oordeel ik dat gevangen zetten alleen mogelijk is als het om extreme zaken gaat. Er zijn andere manieren denkbaar om een verdachte het vluchten te beletten, maar de rechtbanken willen daar kennelijk niet aan", aldus Karpachova op een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de oppositie.

Parlementslid Yurt Karmazyn kondigde aan dat hij naar het Europese Hof stapt als justitie door blijft gaan met deze praktijken. Karpachova op haar beurt kondigde aan dat ze gaat praten met procureur-generaal Viktor Pshonka.
http://4.bp.blogspot.com/_MkbiuJCuROI/TRqPZLZP_iI/AAAAAAAAB1k/J4DqATS1Zfs/s1600/7453.jpg
Lutsenko loopt langs z'n vrouw bij binnenkomst in de gevangenis. Bron: DPA

Bron: Kiyv Post

Geen opmerkingen: