maandag 20 december 2010

Politieke stabiliteit belangrijker dan vrijheid van meningsuiting

Circa 60 procent van de Oekraïense bevolking vindt politieke stabiliteit in het land belangrijker dan vrijheid van meningsuiting. Maar 28,1 procent is het daar niet mee een. Dat blijkt uit een onderzoek van de Research & Branding Groep.

Volgens directeur Yevhen Kopatko van de Research & Branding Groep vindt 51,3 procent van de deelnemers aan het onderzoek dat er in Oekraïne gevaar is voor de vrijheid van meningsuiting, 33,7 procent is het daarmee niet eens. Tegelijkertijd vindt 53 procent dat de media vrijelijk kunnen publiceren, tegenover 35 procent die meent dat dit niet het geval is.

Kopatko: “Veel deelnemers aan het onderzoek oordelen dat de politieke visie van de eigenaar van een tv- of radiozender doorslaggevend is voor de wijze van berichtgeving. Dat vindt 59,6 procent. Maar 38 procent vindt dat de overheid druk uitoefent en 10,6 procent ziet dat journalisten het nieuws op een bepaalde manier kleuren.”

Iets meer dan de helft van de Oekraïners (56 procent) vertrouwt op de berichtgeving van de media, ruim een derde (38,5 procent) wantrouwt die. “Van een duidelijk verschil in opvatting per regio is geen sprake. Wel is sprake van meer vertrouwen in het midden van het land, zo rond de 64 procent”, aldus Kopatko.

Hij geeft ook aan dat 69 procent van de Oekraïners televisie als belangrijkste informatiebron heeft, terwijl 15,5 procent zich vooral baseert op informatie van het internet. “Daar zit een duidelijke groei in. Twee jaar geleden zat nog maar 5 procent op ineternet, nu circa 16 procent.

Het onderzoek werd eerder deze maand uitgevoerd in 24 regio’s, verdeeld over heel Oekraïne. Er deden 2.076 personen aan mee.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: