dinsdag 28 december 2010

Premier legt bom onder pensioenhervorming

Het is nog maar de vraag of de verhoging de pensioengerechtigde leeftijd voor vrouwen door gaat. Premier Mikola Azarov plaatst in elk geval grote vraagtekens bij de wenselijkheid van het plan om in vijf jaar stapsgewijs van 55 naar 60 jaar te brengen. Mannen én vrouwen zouden daarmee op dezelfde leeftijd met pensioen gaan.

Azarov’s bereidheid om de pensioenleeftijd te verhogen, hangt af van de bereidheid van de Oekraïense bevolking om dit te accepteren. Probleem is alleen dat het Internationaal Monetair Fonds de verhoging als één van de voorwaarden heeft gesteld voor een lening van 15 miljard dollar aan de Oekraïense overheid.

Maar, aldus Azarov: “Laten we luisteren naar de bevolking. Als die er niet aan wil, dan houdt het IMF me niet tegen als ik een streep door dit plan haal. Dan zeggen we wel tegen het IMF dat de Oekraïners er niet aan willen, dat ze de dingen willen houden zoals ze nu zijn.” Economen zijn niet blij met dit soort uitspraken, want zij zien de bereidheid van de Oekraïense regering om de pensioenleeftijd te verhogen, als een belangrijke voorwaarde voor voortzetting van de hulp van het IMF die het land hard nodig heeft.

De Oekraïense pensioenen zijn laag, gemiddeld zo’n 106 euro per maand. Het totaal aan uitkeringen is echter een zware last voor het land, met 18 procent van het bruto nationaal product één van de hoogste in Europa. Op elke 10 werkenden zijn er 9 gepensioneerd en deze verhouding wordt alleen maar ongunstiger door een hogere levensverwachting van de bevolking.

Bron: Kiyv Post

Geen opmerkingen: