donderdag 30 december 2010

Stalin onthoofd, een daad van verzet

Jozef Stalin is onthoofd. Althans, het standbeeld van de Sovjet-leider in Zaporizhzhya, een stad in het zuidoosten van Oekraïne is van z’n hoofd beroofd. De verantwoordelijkheid voor deze daad is inmiddels opgeëist door de extreem-rechtse organisatie Tryzub (Drietand).

Tryzyb plaatste een videofilmpje op z’n website waarin wordt beweerd dat Stalin’s standbeeld dinsdag is onthoofd door activitisten van deze organisatie. Tryzub noemt Stalin ‘de moordenaar van het Oekraïense volk en een internationale terrorist’.

Hoewel de schade aan het standbeeld aanzienlijk is, zoals het filmpje aantoont, omschrijft de Communistische Partij van Oekraïne de vernieling als ‘onbelangrijk’. Het standbeeld wordt volgens Oleksandr Zubchevsky, de tweede secretaris van de Communistische Partij, binnen enkele dagen gerepareerd. “Er zitten krassen in de nek en er missen enkele letters”, aldus Zubchevsky tegenover radiozender RFE/RL.

Het monument voor Stalin in Zaporizhzhya werd in mei onthuld bij het lokale kantoor van de communisten. Er werd fel tegen geprotesteerd. Het was het eerste monument voor de Sovjet-leider in Oekraïne, sinds zijn dood in 1953.

Tryzub zegt in een verklaring het monument te hebben onthoofd om Stepan Bandera te eren. Bandere was één van de leiders van de Oekraïense nationalisten die in 1959 door de KGB in München werd geëxecuteerd.


Bron: Radio Free Europe

Geen opmerkingen: