dinsdag 21 december 2010

Timosjenko beschuldigd van machtsmisbruik

Oud-premier Julia Timosjenko is officieel in staat van beschuldiging gesteld van wege machtsmisbruik tijdens haar ambtsperiode. Zij zou voor milieudoeleinden bestemd geld hebben gebruikt om de pensioenen uit te betalen. Dat gebeurde in de zomer van 2009, op het hoogtepunt van de economische crisis. Het zou gaan om 151 miljoen euro. Timosjenko hangt vijftien jaar cel boven het hoofd als ze wordt veroordeeld.

In de online versie van de Ukrainska Pvrada is een brief van justitie opgedoken waarin onomwonden wordt gesteld dat de bewijzen tegen Timosjenko ‘overtuigend’ zijn.

Een woordvoerder van het openbaar ministerie kon of wilde de echtheid van het document overigens niet bevestigen. Wel kon hij meedelen dat de beklaagde Kiev niet mag verlaten. Die restrictie was haar overigens vorige week al opgelegd.

Timosjenko werd gisteren weer verhoord. Toen zij zich ’s middags meldde bij het kantoor van de procureur-generaal werd zij opgewacht door 300 supporters. Timosjenko liet hen weten dat zij de rechtszaak met vertrouwen tegemoet ziet. Zij ziet de aanklacht vooral politiek gemotiveerd.

Bron: Kiyv Post, Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: