zaterdag 4 december 2010

Tweede 'Tsjernobyl' ontdekt in Oekraïne

Een groep onafhankelijke onderzoekers heeft een gebied ontdekt in de regio Dnepropetrovsk waar het stralingsniveau hoger is dan in Tsjernobyl, dat meldde de Oekraïense krant Segodnya gisteren. Regionale autoriteiten wijzen het rapport van de hand omdat de onderzoekers meetapparatuur gebruikt hebben waarvan de resultaten in Oekraïne niet officieel worden erkend.

Het gaat om een verlaten uraniummijn bij het dorp Dovgyvka. Die blijkt gevaarlijk voor de volksgezondheid, aldus woordvoerder Oleksiy Vedmidsky van de groep onderzoekers. "Mijn detector gaf 2611 micro röntgen per uur aan. "Zelfs in het gebied direct rond de kernreactor Tsjernobyl is de straling maar 500-600 per uur", aldus Vedmidsky.

Deze straling dood mensen niet ineens, vertelt hij. "Dat hangt af van de tijd die je doorbrengt bij zo'n sterke stralingsbron. Maar er zijn geen waarschuwingsborden te vinden."

Deskundigen zeggen dat er zo'n 7 miljoen ton gevaarlijke materialen begraven ligt op de plek van de inmiddels verlaten plek. Omwonenden houden er vee. "We wisten dat er ooit een mijn was, maar we wisten niet procies wat daar naar boven werd gehaald", zegt één van hen.

Toen de mijn gesloten werd, kregen veel medewerkers elders een nieuwe flat aangeboden. "En wie hier bleef, sprak niet over z'n vroegere werk."

De afwijziging van de meetresultaten van de groep onderzoekers door de regionale autoriteiten verbaast Vedmidsky. Hij gebruikte een geigerteller van een betrouwbaar Amerikaans merk. "De meetapparatuur van de overheid geeft maar één type straling aan, die van mij alfa, beta, gamma en röntgenstraling.


Bron: RIA Novosti

Geen opmerkingen: