maandag 24 januari 2011

'Geen aparte politie voor schrijvers en journalisten'

De huidige regering morrelt niet aan de vrijheid van meningsuiting. Dat is de stellige overtuiging van Hanna Herman, de rechterhand van president van Viktor Janoekovitsj. Er zijn andere geluiden, erkende zij zondagavond in een vraaggesprek met Kanal 5. "Journalisten hebben het er vaak over, maar uiteindelijk gaat het om incidenten en niet om iets structureels."
De berichtgeving over de manier waarop de politie zich zou hebben gedragen tegenover de schrijfster Maria Matios noemt ze ''pure nonsens". Herman erkent dat de politie niet zachtzinnig optreedt. "Onze politiemensen moeten beter worden opgeleid. Jammer, maar we hebben geen aparte politie, speciaal voor onze schrijvers.''
Herman veroordeelde de recente huiszoeking in het appartement van Maria Matios als ''een grote misstap'', waarvan de oppositie dankbaar gebruik heeft gemaakt.
De recente kwalificatie door het Freedom House dat de vrijheid van meningsuiting momenteel geweld aan wordt gedaan in Oekraine, noemt Herman ''eenzijdig''. Freedom House, dat opkomt voor de vrijheid van meningsuiting in de hele wereld, zou zich slechts gebaseerd hebben op klachten van de oppositie. "Voor ons geldt dat economische vrijheid het belangrijkst is. En die vrijheid hebben wij in Oekraine."

Geen opmerkingen: