zondag 30 januari 2011

'Kwaliteit van EU-akkoord gaat boven snelheid'

Wát er straks in een akkoord met de Europese Unie staat, is belangrijker dan wannéér dat akkoord wordt gesloten. Dat vindt de Oekraïense minister Konstantin Grisjenko van Buitenlandse Zaken. Hij voegt er in een interview met Interfax-Ukraine aan toe dat alle neuzen tot nu toe dezelfde kant op wijzen.

"Daar komt nog bij dat de komende tijd Hongarije en Polen een leidende rol spelen binnen de EU. Deze landen helpen ons bij het afronden van de nu lopende onderhandelingen", aldus Grisjenko

Het gaat Oekraïne er vooral om dat toegang wordt verkregen tot de Europese markten voor agrarische producten, dienstverlening (en dan met name energie en transport) en het afschaffen van de visumplicht. Andersom hecht de EU veel waarde aan het vrije ondernemerschap en de vrijheid van meningsuiting in Oekraïne. Bij de onderhandelingen hierover geldt voor ons dat kwaliteit boven snelheid gaat", aldus Grisjenko.

President Viktor Janoekovitsj liet zich eerder al uit over het afschaffen van de visumplicht voor de EU-landen. Hij gaat er vanuit dat het EK voetbal in 2012 van doorslaggevende betekenis. Voor de zomer van volgend jaar gaat de visumplicht er af, voorspelt Janoekovitsj. "Maar misschien al wel dit jaar."

Bronnen: Interfax-Ukraine, Ukrinform

Geen opmerkingen: