woensdag 19 januari 2011

Lutsenko zit vast 'om bandietendemocratie'

Oud-minister Yuriy Lutsenko beschouwt zichzelf als een politieke gevangene. Hij werd op 26 december opgepakt, nadat hij (en z''n chauffeur) twee weken eerder al waren beschuldigd van misbruik van overheidsgeld. Het zou gaan om 33.616 euro.

Lutsenko zit al bijna een maand in de gevangenis en heeft nog vijf weken te gaan, want hij werd voor twee maanden vastgezet voor het onderzoek naar dit misdrijf. Lutsenko, minister van Binnenlandse Zaken in het vorige kabinet, zweert onschuldig te zijn. "De enige reden waarom ik vast zit, is om mij af te houden van elke mogelijkheid om de huidige bandietendemocratie." Dinsdag heeft hij een klacht ingediend bij het Europese Hof voor de Mensenrechten.
Strijdbaar is Lutsenko nog altijd, ook na wekenlang achter de tralies te hebben gezeten. De oud-minister wil dat de Oekraiense bevolking duidelijk laat weten het niet eens te zijn met de huidige gang van zaken in het land. "Verzet vanuit de bevolking is het enige waar de huidige autoriteiten bang voor zijn."
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: