zaterdag 22 januari 2011

Rustig verloop Dag van de Eenheid

Een hoop lawaai vooraf, maar uiteindelijk is de Dag van de Eenheid vooral rustig verlopen. Al probeerde oppositieleider Julia Timosjenko (BYuT) nog wel wat onrust te zaaien met haar mededeling dat de autoriteiten in Lviv, Odessa en Zaporisza deelnemers aan de grote manifestatie in de hoofdstad Kiev tegen hebben gehouden.

De politie zette een bus uit Lviv aan de kant, in Odessa ging het om drie bussen en in Zaporisza zelfs om tien. Busondernemingen zouden onder druk zijn gezet om hun medewerking te weigeren.

In Kiev ging het er vooral vriendelijk aan toe, ondanks de voorspelling van de minister van Binnenlandse Zaken eerder deze week dat het 'een bloedbad' zou worden. Ruim 5.000 aanhangers van BYuT verzamelden zich op het St. Sofiaplein om daar Julia Timosjenko te horen. Zij deed een oproep tot eenheid onder alle oppositiepartijen. Weinig kans, aangezien andere oppositiepartijen hun eigen bijeenkomsten hielden, elders in de hoofdstad.

In Lviv vormden 5.000 personen een menselijke keten vanaf het monument voor Taras Shevsjenko naar dat van Stepan Bandera. Onder hen waren zowel aanhangers van de regerende Partij van de Regio's als van de nationale partij Svoboda.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform, Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: