woensdag 12 januari 2011

Steeds meer zicht op afschaffen visumplicht

De Oekraiense overheid is vastbesloten om de huidige visaplicht voor de EU-landen er snel af te krijgen. Volgens minister Kostiantyn Hryschenko van Buitenlandse Zaken gaat een commisse aan de slag met de eisen die de EU stelt voor het schrappen van de visaplicht. De commissie staat onder leiding van premier Azarov.

Hryschenko zei dit na afloop van de gesprekken die hij voerde met EU-commissaris Stefan Fule die momenteel op bezoek is in de Oekraiense hoofdstad. Fule voert in Kiev gesprekken over het toetreden van Oekraine tot de Europese vrijhandelszone en over het afschaffen van de visumplicht. De Eurocommissaris heeft ten aanzien van het laatste de volle steun toegezegd aan Oekraine. Het is overigens nog onduidelijk of de visumplicht volledig wordt afgeschaft, of dat de visumplicht wordt versoepeld.

De EU hecht veel waarde aan toetreding van Oekraine tot de Europese vrijhandelszone. De EU is in een concurrentiepositie beland met Rusland, dat eveneens een vrijhandelsverdrag met Oekraine wil sluiten.

Eurocommissaris Fule praat niet alleen met president Viktor Janoekovitsj en kabinetsleden, maar ook met de oppositie. Oud-premier Julia Timosjenko heeft Fule vandaag verzekerd dat zij er alles aan zal doen om Oekraine de EU binnen te slepen.

Bronnen: Interfax-Ukraine, Ukrinform, Kiyv Post

Geen opmerkingen: