zondag 23 januari 2011

Uitbreiding Russische vloot levert Oekraïne niets op

De Russische marine wil een mikrorayon bouwen in in de Oekraïense havenstad Sebastopol, een woonwijk voor 20.000 mensen. Het gaat om huisvesting voor marinepersoneel en hun families, maar ook voor het onderhoudspersoneel. De woningen komen aan weerskanten van de Kazachyabaai.

Deze uitbreiding van de Russische aanwezigheid op Oekraïens grondgebied volgt op het akkoord dat de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en zijn Russische collega Dimitri Medvedev in april vorig jaar sloten. Het akkoord behelsde een verlenging van de huurtermijn voor het gebruik van de Zwarte Zeehaven. De huurperiode zou aanvankelijk in 2017 aflopen, maar is nu met 25 jaar verlengd. Ook kan het contract daarna elke vijf jaar verlengd worden, tot 2047.

In ruil voor dit akkoord gaf Rusland Oekraïne een korting van 30 procent op de gasleverantie, als die hoger uitpakt dan 248,50 euro voor 1.000 kubieke meter gas. Een loze belofte tot dusver, want de gasprijs blijft ruim onder dit maximum en de verwachting is dat dit ook nog lange tijd zo blijft.

Over een betere regeling valt niet te praten. Intussen heeft Rusland wel allerlei plannen met z'n Zwarte Zeevloot. Zo worden alle oude marineschepen vervangen door nieuwe. Het gaat dan om een kruiser, diverse fregatten en eveneens meerdere onderzeeboten in 2015. Ook komt er een schip van de Mistral-klasse bij. De versterking van de Russische marine betekent een aantasting van de huidige, militair onafhankelijke positie van Oekraïne.

Bron: Eurasia Daily Monitor

Geen opmerkingen: