vrijdag 4 februari 2011

Autosnelweg Lviv 'vierenhalf maal te duur'

De vierbaans autosnelweg vanaf de Poolse grens naar Lviv gaat 370.120 euro per kilometer kosten. Het gaat in totaal om 84 kilometer weg, voor een bedrag van 31,5 miljoen euro. "Dat is vierenhalf maal zoveel als in Europa", meende parlementslid Jaroslav Muzitsjko tijdens een forumdiscussie van corruptiewaakhond ZIK TV. Muzitsjko veronderstelde dat het prijsverschil te maken heeft met de omkoopsommen die Oekraïense wegenbouwers moeten betalen om aan werk te komen.

Er is nog een verschil met de EU-landen, aldus Muzitsjko. "Daar gaat een autoweg vijftien jaar mee, hier doorgaans maar drie jaar. Daarna draait de overheid op voor de reparatiekosten." Als voorbeeld noemde hij de autosnelweg tussen Lviv en Tornopil die 8,24 miljoen euro heeft gekost. Muzitsko: "Het is een slechte weg.

De vierbaans autosnelweg wordt aangelegd in het kader van de verbeteringen van de infrastructuur om tegenover Europa een goede beurt te maken tijdens het EK voetbal van 2012. De weg vormt een directe verbinding van Krakau met Lviv. Op Pools grondgebied is de aanleg inmiddels in een vergevorderd stadium.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: