zaterdag 12 februari 2011

Geschiedenis is zaak van historici, niet van politici

De Oekraïense geschiedenis wordt niet herschreven. Dat heeft president Viktor Janoekovitsj verklaard in een interview met de BBC. "Geschiedenis bestaat uit feiten en daar moeten we niet mee rommelen. De historie van ons land verdient respect", aldus Janoekovitsj. "Als ik werd betrokken bij politieke discussie over de hoogtepunten van onze historie, heb ik dit altijd verklaard."

Janoekovitsj vindt dat geschiedenisboeken geschreven moeten worden door historici, en niet door politici. "Als politici bepalen hoe onze landgeschiedenis er uit ziet, dan getuigt dat niet van een hoog democratisch gehalte. We moeten er niet over strijden en de generaties na ons moeten niet verdeeld zijn omdat de geschiedenis dat van ze vraagt."

Janoekovitsj gaf in het interview wel toe dat in het Russisch gezinde oosten anders tegen 's lands geschiedenis aan wordt gekeken dan in het Westers gezinde westen. De president veronderstelde dat de minderheid zich maar bij de historische visie van de meerderheid dient aan te sluiten.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: