maandag 7 februari 2011

Nieuwbouw moet Kiev's luchthaven redden

De luchthaven Zjuliani lijdt elke maand een verlies van circa 140.000 euro. Daar kan alleen een einde aan worden gemaakt als er flink word geïnvesteerd in modernisering van de internationale luchthaven van Kiev. Het gaat volgens algemeen directeur Denis Kostrzjevski om een investering van 27,9 miljoen euro.

Het bedrijf Master-Avia, da de luchthaventerminal exploiteert, is bereid 26 miljoen euro in de nieuwbouw te steken. Het ontbrekende bedrag moet van de overheid komen. Kostrjevski ziet een publiek-privaatrechterlijke constructie wel zitten, ondanks het eerdere verzet van het stadsbestuur van Kiev tegen deze aanpak.


De luchthaven van Kharkiv heeft er goede ervaringen mee opgedaan. "Door de luchthaven aan een bedrijf te verhuren, kreeg Kharkiv binnen twee jaar een nieuwe terminal, meer vliegverkeer en meer belastinginkomsten voor de lokale overheid. Ook groeide het aantal banen", aldus Kostrjevski.

Master-Avia huurt de gebouwen op de luchthaven Zjuliani voor een periode van 49 jaar. De luchthaven heeft één start- en landingsbaan die ruim twee kilkomter lang is. De huidige terminal kan 180 passagiers per uur aan.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: