vrijdag 25 februari 2011

Ontevreden EU bevriest miljoenenhulp Oekraïne

De Europese Unie heeft het plan om 72,7 miljoen euro aan financiële steun aan Oekraïne te geven voorlopig in de ijskast gezet. De EU is teleurgesteld in het beleid van de Oekraïense regering die er nog niet in geslaagd is om allerlei democratische hervormingen door te voeren en de verregaande corruptie in het land een halt toe te roepen.

De hervormingen zijn nodig om Oekraïne dichterbij, en uiteindelijk zelfs binnen de EU te brengen. President Viktor Janoekovitsj noemt dat wel steeds zijn doel, maar het schiet volgens de Europese Unie maar niet op.

Er staat nog meer op het spel, want Oekraïne loopt het gevaar om meer dan 100 miljoen mis te lopen, die bedoeld is voor het verbeteren van de infrastructuur en de invoeren van energiebesparende technologieEen delegatie van de Europese Unie, geleid door ambassadeur Jose Manuel Pinto Teixeira heeft de boodschap overgebracht aan de Oekraïense regering. Het is voor het eerst dat Brussel een harde opstelling tegenover Kiev heeft ingenomen.

Dat de EU de hulp aan Oekraïne heeft bevroren, is "een heel serieus politiek signaal", meent senior analist Igor Sjevliakov van het Internationale Centrum voor Strategische Studies in Kiev.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: