zondag 20 februari 2011

Ook massale vogelsterfte in De Krim

De vondst van grote aantallen dode merels houdt Oekraïense wetenschappers momenteel bezig. De vogels werden volgens het persbureau ITAR-Tass onder meer aangetroffen op de autosnelweg Kamisjovkoje bij Sebastopol, in de Kazachjabaai en ook verderop langs de kust.

Ornitholoog Alexander Grinsjenko van de Oekraïense Vogelbescherming zegt niet te weten waardoor de vogels dood zijn gegaan. Het zou om een infectie kunnen gaan, of vergiftigd voedsel. Hij vermoedt dat de vogels uit Noord-Afrika komen, maar daar is geen sprake van een epidemie of massale sterfte.

De eerste onderzoeken door het staatsveterinair instituut ub Sebastopol wijzen op bevriezing als oorzaak van de massale sterfte. Onlangs trok een storm met hevige sneeuwval over de Krim.

Weefsel van dode merels wordt momenteel onderzocht in een veterinaire kliniek in Simferopol. De uitslag wordt komende week verwacht.

Het gaat om de eerste sterfte van grote groepen vogels in Oekraïne. Het is nog onbekend of er een verband bestaat met recente massale vogelsterfte in de Verenigde Staten en elders in Europa.

Bron: UPI

Geen opmerkingen: