vrijdag 11 maart 2011

Bezorgdheid om alsmaar hogere benzineprijs

De snel stijgende benzineprijs zorgt er voor dat Oekraiense automobilisten minder rijden en nog meer dan anders op zoek gaan naar de goedkoopste pomp. Ook de autoverkoop lijdt er inmiddels om. Volgens voorzitter Leonid Kosjansjuk van de Oekraiense organisatie van oliehandelaren.ligt de benzineprijs (A-95) nu op 85 eurocent en diesel op 80 cent. Daar komt de komende weken tenminste 12 cent bij voor benzine en 7 cent voor diesel.

Hoever de stijging doorzet durft Kosjansjuk niet te voorspellen. "Eerder werd gezegd dat 27 cent het maximaal haalbare was voor een liter benzine. Dat zou de psychologische grens zijn en daarboven zouden automobilisten veel minder vaak gaan tanken. Dat is niet juist gebleken. Ik denk dat er geen echte grens te bedenken valt, al is 15 gryvnia (1,37 euro) per liter wel een denkbare barriere.''

De Oekraiense automobilist hangt nog een extra verhoging van de benzine- en dieselprijs boven het hoofd. De regering wil namelijk een belastingheffing speciaal voor buitenlandse benzinemaatschappijen. Shell heeft al gewaarschuwd dat dit een aanzuigende werking heeft: als Shell de prijs verhoogt vanwege de extra belastingheffing, dan zouden tankstations van Oekraiense maatschappijen ook hogere prijzen gaan rekenen.

Mocht de belastingheffing doorgaan, dan liggen er grote demonstraties in het verschiet volgens diverse belangenorganisaties. Die van de vrachtwagenchauffeurs heeft inmiddels een brief gestuurd naar premier Mikola Azarov waarin wordt geëist dat deze prijsverhoging niet doorgaat.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: