woensdag 16 maart 2011

Justitie én Timosjenko klaar voor de rechtbank

Oud-premier Julia Timosjenko wil dat de aanklacht tegen haar wegens misbruik van overheidsgeld zo snel mogelijk voor de rechter komt. "Dan zullen we zien hoe het in ons land met de rechtspraak is gesteld. Of ik bij afwezigheid van een strafbaar feit als 'het illegaal uitbetalen van pensioenen' toch door een rechtbank word veroordeeld, op grond van de instructies die de rechtbank heeft ontvangen van de president, aldus Timosjenko.

De huidige oppositieleidster moest dinsdag voor het laatst op het matje komen bij de openbare aanklager. Die had eerder laten weten dat het vooronderzoek tegen Timosjenko gereed is en de zaak nu naar de rechter kan. Timosjenko zelf gaf gisteren te kennen dat ze het bewijsmateriaal deels heeft ingezien. "Maar mijn advocaat heeft al een substantieel van alle documenten doorgenomen.''

Timosjenko wordt er van beticht dat zij de Japanse compensatie voor CO2-rechten heeft gebruikt om de pensioenen uit te kunnen betalen. Dat was in juni 2009, toen de economische crisis op z'n ergst was en het de overheid ontbrak aan geld om de pensioenen te betalen.

Timosjenko sloeg vandaag terug met de mededeling dat de huidige regering ''crimineel omgaat met de lonen en pensioenen". Ook werd vandaag bekend dat zij van de openbare aanklager alsnog naar Brussel mag, om daar haar beklag te doen over wat zij haar 'politieke vervolging' noemt.

Bron: forUm

Geen opmerkingen: