zaterdag 26 maart 2011

Kernenergie is 'uit' in Oekraïne

Er is veel weerstand tegen kernenergie in Oekraïne. Ruim 70 procent van de bevolking houdt er rekening mee dat Oekraïne opnieuw met een kernramp als Tsjernobyl te maken kan krijgen en nog maar één op de vijf is voorstander van de bouw van nieuwe kerncentrales.

Dat blijkt uit onderzoek van het Gorschenin Instituut naar de publieke opinie rond (kern)energie. Het onderzoek werd afgelopen week gehouden, dus ruim na de problemen met de Japanse kerncentrales.

Ruim een derde (38,7 procent) van de ondervraagden vindt dat de regering alternatieve energiebronnen moet ontwikkelen. Ook moet, aldus 28,8 procent, meer geprofiteerd worden van de eigen, natuurlijke energiebronnen als gas en olie. Ruim daarna gaat de voorkeur uit naar verdere ontwikkeling van de kolenwinning en de bouw van waterkrachtcentrales, respectievelijk 17,4 en 13,6 procent is daar voorstander van.

Kernenergie wordt door 40,8 procent van de ondervraagden gezien als een bedreiging voor het milieu, maar 27,6 procent vindt juist dat kernenergie het milieu spaart.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: