donderdag 10 maart 2011

Mysterieuze verdwijning Palestijn in Oekraïne

Ruim twee weken geleden verdween een Palestijnse ingenieur midden in de nacht uit een Oekraïense trein. Volgens zijn vrouw is de man ontvoerd door de Israëlische geheime dienst en wordt hij gevangen gehouden. De autoriteiten in Oekraïne hebben een onderzoek ingesteld.

Dirar Abu Sisi (42) verdween in de vroege uren van 19 februari onder 'onbekende omstandigheden' nadat hij in de oostelijke stad Charkiv in de trein naar Kiev was gestapt, zei het Oekraïense ministerie van binnenlandse zaken donderdag. Abu Sisi was in Oekraïne om in dat land een verblijfsvergunning aan te vragen.

De Oekraïense vrouw van Abu Sisi, Veronika (32), zegt dat de Israëlische geheime dienst Mossad verantwoordelijk is voor zijn verdwijning. Abu Sisi werkte als manager bij een belangrijke elektriciteitscentrale in de Gazastrook. De Mossad wil dit project saboteren, aldus Veronika."Ik vermoed het niet, ik weet het zeker", zei de vrouw in een telefonisch interview met Associated Press.

"Mijn echtgenoot was het hart van de enige elektriciteitscentrale in Gaza, of liever gezegd het brein. Het is een strategisch gebouw en zij willen het saboteren." Veronika zei dat ze van de Oekraïense politie had gehoord dat twee onbekende mannen op het station van Poltava in de trein waren gestapt en haar echtgenoot hadden meegenomen. De vrouw ontkent dat haar echtgenoot een aanhanger van Hamas zou zijn en om die reden door Israël wordt gezocht.

Volgens zijn collega's en buren is Abu Sisi wel degelijk een sympathisant van Hamas en heeft hij zijn hoge functie hieraan te danken.Volgens de Israëlische groepering HaMoked, die opkomt voor de rechten van Palestijnen, wordt Abu Sisi sinds 19 februari gevangen gehouden in het detentiecentrum Shikma, nabij de kuststad Ashkelon.

Een week na zijn verdwijning liet Abu Sisi zijn vrouw telefonisch weten dat hij in Israël was. Zijn advocaat zei later dat hij in een Israëlische gevangenis wordt vastgehouden.

Bron: Novum, AP

Geen opmerkingen: