zaterdag 26 maart 2011

Oekraïne houdt internationale graanhandel buiten de deur

Met de landbouw kan in Oekraïne goudgeld worden verdiend door de alsmaar stijgende prijzen, maar investeerders worden afgeschrikt door de overheidsbemoeienis die zich vooral laat gelden bij het exporteren van graan.

Oekraïne zou veel meer moeten profiteren, zowel van de stijgende prijzen als van de befaamde, rijke zwarte grond. Niet voor niets werd Oekraïne ooit de 'graanschuur van Europa' genoemd.

Er zijn grote winsten te behalen door zowel de boeren, de handel als de overheid zelf. Maar dan moet de overheid zich wel gedeisd houden, is de opvatting van voorzitter Morgan Williams van de US-Ukraine Business Council.

Deze lobbygroep zet zich af tegen de idee van het ministerie van Landbouw en een aantal parlementsleden om de graanhandel te laten sturen door slechts één bedrijf, en dat bedrijf zou ook nog 'ns deels in handen zijn van de overheid. Volgens Williams jaagt de Oekraïense overheid daarmee de internationaal opererende graanhandel het land uit. Oftewel: "Ze zijn bezig de gans te doden die een gouden ei kan leggen."

Williams heeft het over 'de grote graanroof'. Die had volgens hem in oktober plaats toen de regering met een exportbeperking voor graan kwam, onder het voorwendsel dat dit nodig was om de voedselvoorziening in eigen land te beschermen na een lange, droge zomer met een lagere graanopbrengst dan normaal.

"De toewijzing van de quota was corrupt en ondoorzichtig", aldus Williams. Grote graanhandelaren vielen buiten de boot toen in november en januari exportquota werden toegewezen, terwijl het deels in overheidshanden zijnde bedrijf Khlib Investbud de helft van de tarwequota kreeg toegewezen.

Nibulon, één van 's lands grootste graanhandelaren, zegt forse verliezen te hebben geleden door het mislopen van de exportquota. Het bedrijf is naar de rechter gestapt. Volgens algemeen directeur Oleksi Vadaturski eist Nibulon geen financiële compensatie, maar een betere marktpositie in de toekomst.

Intussen liggen er twee wetsvoorstellen bij het parlement. Het ene wetsvoorstel maakt een einde aan de vrije graanhandel. De kans dat dit voorstel het in het parlement haalt is niet erg groot; de parlementscommissie voor landbouwzaken wil er in elk geval niet aan.

Het andere wetsvoorstel gaat uit van een 'agent' in een publiek-private constructie die het graanverkeer regelt en daar zelf hoge commissies bij kan bedingen. Om het voor graanhandelaren nog onaantrekkelijker te maken, worden zij verplicht nog voordat er wordt gezaaid al overeenkomsten met de boeren te sluiten over de uiteindelijke prijs.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: