woensdag 23 maart 2011

Vreugde en scepsis om onderzoek naar Kutsjma

Reporters Without Borders, dat zich inzet voor de rechten van journalisten, is blij met het besluit van Justitie om onderzoek te doen de betrokkenheid van oud-president Leonid Kutsjma bij de moord op Georgi Gongadze.
De journalist werd in 2000 vermoord door medewerkers van de veiligheidsdienst van het ministerie van Binnenlandse zaken. Die zijn door ook voor veroordeeld. Minister Juri Kravtsjenko werd verdacht van medeplichtigheid. Hij kwam onder verdachte omstandigheden om het leven. Wel zit het voormalige hoofd van de veiligheidsdienst Oleksi Pukasj nog vast. Hij moet nog worden berecht,
Maandag maakte Justitie het strafrechterlijk onderzoek naar Kuchma bekend. Tot vreugde van Reporters Without Borders. "Wij hopen dat Justitie onafhankelijk en transparant te werk gaat bij het onderzoek naar de moord op onze collega Georgi Gongadze", aldus Nina Gnianova, de coördinator voor Europa en Centraal Azië.
Intussen wordt van diverse kanten betoogd dat Kutsjma er mee weg kan komen, zeker onder de huidige regering. Oppositieleider Julia Timosjenko heeft het ronduit over 'bluf' van Justitie. Kutsjma wordt vandaag voor het eerst gehoord door de openbare aanklager over zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord op Gongadze.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: