donderdag 21 april 2011

Aanhang Janoekovitsj' Partij van de Regio's blijft slinken

De regerende Partij van de Regio's is nog altijd de grootste van het land, ook al lopen steeds meer kiezers weg. Uit een opiniepeiling begin april blijkt dat 15,7 procent op de partij van president Viktor Janoekovitsj zou stemmen als er nu verkiezen waren. Julia Timosjenko's Moederlandpartij kreeg 12,6 procent van de stemmen.

De partij Front voor Verandering van Arseny Yatsenjuk is met 8,1 procent de derde partij, gevolgd door de Partij voor een Sterk Oekraine van vice-premier Serhy Tigipko met 4,9 procent. De Communistische Partij zou met 3,7 procent de kiesdrempel (van 3 procent) nemen en in het parlement komen. Dat geldt ook voor de nationalistische Oekraiense Unie Svoboda dat met 3,1 procent met de hakken over de sloot komt. De politieke nieuwkomer UDAR van bokser Vitali Klitschko behaalt een verrassende 3,2 procent.

De overige politieke partijen halen de kiesdrempel niet. Dat geldt onder meer voor Ons Oekraine, de partij van voormalig president Viktor Joesjenko en het Blok van Litvin, de huidige parlementsvoorzitter.

Zou het mogelijk zijn om tegen alle partijen te stemmen, dan zou 11,4 procent daarvan gebruik maken. Het aantal niet-stemmers lag op 12,6 procent.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: