zaterdag 23 april 2011

Analist: inflatie kan in de zomer al op 11 à 12 procent zitten

De inflatie kan al in de zomer oplopen tot 11 à 12 procent als de regering er niet in slaagt om een andere monetaire koers te gaan varen. Deze waarschuwing komt van de analist Oleksander Valchisjen, directeur van de investeringsmaatschappij Investment Capital Ukraine.

De koers van de gryvnia 'hangt' aan die van de Amerikaanse dollar die uiterst gevoelig is voor wat er in de wereldeconomie speelt. Het internationale bureau Standard & Poor's heeft de lange-termijnkoers van de US dollar afgewaardeerd van stabiel naar negatief.

Zakt de koers van de dollar in, dan heeft dat ook gevolgen voor de Oekraïense munt. En voor de Oekraïense economie, die weliswaar herstellende is van de crisis van 2009 maar nog weinig weerstandsvermogen heeft. De regering zou daarom een eigen koers moeten varen, met een gryvnia die minder gevoelig is voor koersschommelingen.

De inflatie zit inmiddels op 7,7 procent (eind maart). De regering gaat nog altijd uit van 7 à 8 procent geldontwaarding op jaarbasis, maar pessimistische analisten gaan al enige tijd uit van meer dan 10 procent. Analist Valchisjen zit er met zijn waarschuwing deze zomer al ruim boven.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: