donderdag 21 april 2011

Azarov: 'Pensioenhervorming moet wél doorgaan'

Ook in een nieuw, aangepast wetsvoorstel gaat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog. Niet meer stapsgewijs in tien jaar, maar dan wel uitgesmeerd over vijftien jaar. De noodzaak om later met pensioen te gaan blijft onverminderd aanwezig, aldus premier Mikola Azarov donderdagmiddag op een persconferentie.

Het eerste wetsvoorstel om de pensioenregeling te herzien, werd in december door het kabinet-Azarov ingediend bij het parlement. Er kwam veel kritiek op en dat was voor de toch al met zijn populariteit worstelende president Viktor Janoekovitsj aanleiding om te constateren dat het zo niet goed was. Azarov en de zijnen moeten eerst aan de bevolking duidelijk maken wáárom de pensioenherziening noodzakelijk is.

Die noodzaak is er aan de ene kant in gelegen dat het Internationaal Monetair Fonds alleen verdere miljardensteun aan Oekraïne wil geven als een aantal ingrijpende maatregelen worden genomen. Eén van die maatregelen is de pensioenherziening die eigenlijk voor maart z'n beslag had moeten krijgen.

De Oekraïense regering heeft bij het IMF bepleit dat de pensioengerechtigde leeftijd van vrouwen van 55 naar 60 jaar gaat in jaarlijkse stappen van telkens een half jaar. Oekraïne telt 14 miljoen gepensioneeren tegenover 18 miljoen werkenden die op hun beurt weer het pensioen van al die ouderen moeten opbrengen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: