donderdag 28 april 2011

Janoekovitsj' Partij van de Regio's verliest steeds meer aanhangers

De Partij van de Regio's blijft aanhang verliezen. Zouden er nu verkiezingen zijn, dan behalen slechts vijf partijen voldoende stemmen om in het parlement te komen. Dat zijn de Partij van de Regio's van president Viktor Janoekovitsj met 13,9 procent van de stemmen, de Moederlandpartij van Julia Timosjenko met 10,6 procent en het Front voor Verandering van Arseny Jatsenjuk met 7,1 procent als de grote drie.

De Communistische Partij haalt de kiesdrempel van 3 procent nipt met 3,2 procent, en datzelfde geldt voor de Udar Partij van bokser Vitali Klitschko met 3,1 procent. De partij Sterk Oekraïne van Sergiy Tigipko krijgt 2,8 procent, de Oekraïense federatie Freedom van Oleg Tjachnibok 2,7 procent en Anatoliy Grysjenko's Burgers Blok 1,6 procent.

Uit de peiling van het Kyiv Internationaal Sociologisch Instituut blijkt dat steeds minder Oekraïners lust hebben om de gang naar de stembus te maken. In juni 2010 wilde nog 73 procent gaan stemmen, nu is dat nog maar 50 procent.

Het gaat vooral om teleurgestelde aanhangers van de Partij van de Regio's. De steun voor deze partij brokkelde in nog geen jaar af van 38 naar 13,9 procent. Het aantal stemmen voor de rivaliserende Moederlandpartij bleef nagenoeg gelijk.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: