woensdag 20 april 2011

Niet Timosjenko, maar Joesjenko schuldig aan hoge gasprijs

Niet de premier, maar de president heeft Oekraïne opgescheept met veel te duur Russisch gas. Dat betoogt het parlementslid Serhy Vlasenko van de Moederlandpartij. De leider van deze partij, Julia Timosjenko, tekende als premier weliswaar in 2009 het contract voor de gasleverantie, maar volgens Vlasenko was ze door toenmalig president Viktor Joesjenko voor het blok gezet.

Dat zat zo, aldus Vlasenko in een intervieuw op de tv-zender TBi: "De premiers van Oekraïne en Rusland waren een prijs van 235 US dollar overeen gekomen voor 1.000 kubieke meter gas. Maar toen ging Ros UkrEnergo zich ermee bemoeien. Het bedrijf bood de Russen een prijs van 285 dollar. Dit ondermijnde de onderhandelingen."

Tegelijkertijd verbood Joesjenko volgens Vlasenko algemeen directeur Oleg Dubyna van Naftogaz om verder mee te praten. "Met als gevolg dat premier Julia Timosjenko de onderhandelingen moest leiden en daarbij geconfronteerd werd met een harde opstelling van het Kremlin."

Naftogaz-baas Dubyna bevestigt Vlasenko's lezing tegenover de krant Dzerkalo Tyzhnya. Joesjenko zou het belang van RosUkrEnergo gediend hebben en niet die van Oekraïne.

Tegen Timosjenko loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek of zij met het accorderen van het onvoordelige gascontract haar boekje te buiten is gegaan.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: