dinsdag 26 april 2011

Oekraïne herdenkt kernramp Tsjernobyl

In de Oekraïense hoofdstad Kiev is dinsdag de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl voor de 25e keer herdacht. De dienst begon om 01.23 uur, de precieze tijd waarop 25 jaar geleden een ontploffing plaatshad in de kerncentrale.

Bij de explosie in 1986 kwam vierhonderd keer meer straling vrij dan bij de Amerikaanse kernbom die in de Tweede Wereldoorlog boven Hiroshima tot ontploffing werd gebracht. Honderdduizenden mensen in de Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland sloegen op devlucht voor de radioactieve wolk die zich over grote delen van Europa verspreidde.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei vorige week in Kiev dat onder de 600.000 mensen die het meest aan de straling zijn blootgesteld, er 4.000 meer sterfgevallen door kanker worden verwacht dan gemiddeld.
Later op dinsdag deed president Viktor Janoekovitsj een oproep voor meer financiële steun om een sarcofaag over kernreactor 4. Daarvoor werd afgelopen week tijdens een donorconferentie al veel geld opgehaald, maar er is nog altijd een tekort van 190 miljoen euro. "Wij kunnen dit als land niet alleen opbrengen", aldus Janoekovitsj, die er bij aantekende dat het opruimen van de kernreactor 4 ''een uitdaging voor de hele wereld is".

Bronnen: ANP, AP

Geen opmerkingen: