zaterdag 30 april 2011

Oekraïne hoopt Rusland de loef af te steken met modernisering gasnetwerk

De South Stream vormt een bedreiging voor het voortbestaan van Oekraïne, daarvan is energieminister Juri Bojko vast overtuigd. Hij liet in een interview op de tv-zender Inter weten dat Oekraïne tegen de aanleg van de door Rusland gefinancierde gaspijplijn is, en dat ook altijd zal blijven.

Rusland pompt 100 miljard kubieke meter gas via Oekraïne naar Europa. Dat is 80 procent van de totale hoeveelheid gas die de landen van de Europese Unie verbruiken. Oekraïne verdient flink aan de doorvoer van het Russische gas, maar daar dreigt met de South Stream een einde aan te komen. Het plan werd bedacht nadat Oekraïne begin 2009 de doorvoer van gas had geblokkeerd toen er met buur Rusland een ruzie was uitgebroken over de betaling van geleverd gas.

Door snel te beginnen met het moderniseren van het gasnetwerk probeert Oekraïne de pas af te snijden. De aanleg van de nieuwe South Stream gaspijplijn gaat namelijk 16 miljard euro kosten. Een gemoderniseerd Oekraïens gasnetwerk kan daarmee concurreren, hoopt minister Bojko. In juni wordt begonnen met de modernisering. Daarmee is 3,4 miljard euro gemoeid, waarvan de EU een flink deel voor haar rekening neemt.

De Russische gasgigant Gazprom is nog lang niet zo ver. In de loop van de zomer moet een keus worden gemaakt uit drie routes voor de South Stream pijplijn: via Bulgarije naar Servië, Hongarije en Oostenrijk - door Bulgarije, Servië, Hongarije, Slovenië en Oostenrijk naar Italië - door Bulgarije en Griekenland naar het zuiden van Italië.

Bron: Novinite.com

Geen opmerkingen: