maandag 25 april 2011

Regeringen gaan nog altijd slordig om met 'erfenis' Tsjernobyl

De leiders van Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland hebben weinig tot niets gedaan om de bevolking te beschermen tegen de dodelijke erfenis van de kernramp in Tsjernobyl. Tot deze conclusie komt het persbureau Associated Press vandaag.

In de afgelopen jaren werd keer op keer gesneden in de extra's voor de mensen die in 1986 de radioactieve rotzooi op moesten ruimen en die daar vaak ernstige gezondheidsproblemen aan over hebben gehouden.

In Bryansk, de Russische regio die het meest te lijden had onder de fall out van de kernramp, werden zelfs de meest noodzakelijke reparaties uitgesteld aan een in het behandelen van kanker gespecialiseerd ziekenhuis, hield Leonied Kletsov de Russische president Medvedev voor toen hij hem een onderscheiding uitreikte voor z'n werk na de kernramp. "Keer op keer werd ons beloofd dat er wat zou gebeuren, maar het is bij loze beloften gebleven."

Eigenlijk liet de overheid de bevolking meteen al in de steek, want na de ontploffing in kernreactor 4 van de centrale nabij Tsjernobyl op 26 april 1986 bleef het 72 uur stil. Onverantwoord, want bij de explosie kwam 400 maal zoveel straling vrij als bij de atoombom die de Amerikaanse luchtmacht in 1945 op het Japanse Hirosjima liet vallen.

De Sovjet-regering van toen viel veel te verwijten, maar de regering van Wit-Rusland maakt het ook nu nog bont met de constatering dat 16.000 hectare landbouwgrond weer bebouwd mag worden, omdat door een natuurlijk proces de straling inmiddels op een aanvaardbaar niveau is.

De Wit-Russische president Alexander Lukasjenko bezocht afgelopen week enkele boerderijen en bestond het daarbij te zeggen dat zijn regering de grond 'gered' heeft. Tegelijkertijd constateren milieudeskundigen dat de straling nog altijd zo hoog is, dat het verbouwen van landbouwproducten een directe bedreiging vormt voor de volksgezondheid.

"De overheid verdoezelt dit. Besmette producten belanden zo op het bord van de Wit-Russen", aldus Irina Sukhiy, voorzitter van de milieugroepering Ekodom. "Er zijn geen schone gebieden, de radioactieve stoffen hebben zich over het hele land verspreid."

De Sovjet-autoriteiten boden aanvankelijk een royaal pakket aan extra voorzieningen voor de mensen die manhaftig probeerden de gevolgen van de ontploffing en daarop volgende brand in de kerncentrale te beperken voor de bevolking. Van dat pakket is een kwart eeuw later weinig meer over.

Het bracht meer dan 2.000 veteranen van Tsjernobyl er eerder deze maand toe om in de Oekraïense hoofdstad te demonstreren, om te voorkomen dat ook hun pensioen wordt verlaagd. Volgens president Viktor Janoekovitsj kan Oekraïne zich de hoge kosten van de extra gezondheidszorg en pensioenen niet meer veroorloven.

De Tsjernobyl-veteranen in Wit-Rusland worden met hetzelfde probleem geconfronteerd. De Wit-Russische autoritieiten verboden een protestmars door de hoofdstad Minsk. Slechts een klein groepje demonstranten werd getolereerd.

Bron: AP, Kyiv Post

Geen opmerkingen: