donderdag 14 april 2011

Volgens Kutsjma wil de EU alleen maar van Oekraïne profiteren

Oud-president Leonid Kutsjma vindt dat een goede afweging gemaakt moet worden in hoeverre Oekraïne er baat bij heeft om toenadering te zoeken tot de Europese Unie. "Als er op de Europese markt geen vraag is naar onze producten, dan zouden we er niet aan moeten beginnen", aldus Kutsjma die veronderstelt dat het éénrichtingsverkeer dreigt te worden: de EU-landen willen alleen maar aan Oekraïne verdienen en niet andersom.

Ook vermoedt Kutsjma, die als tweede president van Oekraïne van 1994 tot 2005 aan de macht was, dat de Europese Unie Oekraïne als doorvoerland willen gebruiken richting Rusland. "Maar waar blijven we als Rusland vervolgens z'n grens voor ons sluit?"

Volgens de Russisch-gezinde Kutsjma heeft het geen zin om met een uitgestrekte hand naar de EU te stappen. "Iedereen heeft daar inmiddels genoeg van. Wij, maar ook de Europeanen. Het is belangrijk dat we eerst goed nadenken over wat we eigenlijk willen."

Kutsjma vindt Rusland tegenwoordig weer een belangrijke speler in de internationale verhoudingen. "Als wij niet weten wat we willen, dan verplicht Rusland ons straks toch een keus te maken. Daarom moeten we ons beraden op onze positie, nu het nog kan zonder politieke druk van wie dan ook."

Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: