maandag 16 mei 2011

Communistische demonstratie in Lviv gaat zeker door

De Oekraïense Communistische Partij en de Communistische Partij van de Russische Federatie zetten hun plan voor een demonstratie in Lviv zeker door. Dat heeft de leider van de Oekraiense communisten Petro Simonenko zondag meegedeeld op een persconferentie in Donetsk.

Alleen de dag waarop dat gebeurt, is nog onderwerp van discussie. Het zou gaan om 22 juni, de dag waarop het 70 jaar geleden is dat Duitsland de Sovjet-Unie aanviel. Maar ook een dag ervoor of later is nog mogelijk.

"We moeten laten zien dat wij als communisten bereid zijn om op te komen voor onze visie op de geschiedenis, dat we alles in het werk stellen om de mensen te eren die voor ons hebben gevochten'', aldus Simonenko met een verwijzing naar de discussie over de rol van Oekraïne als onderdeel van de toenmalige Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog.

In Lviv, waar de nationalisten van Svoboda de absolute meerderheid hebben in het regionale bestuur, wordt de nadruk gelegd op het Oekraïense verzet tegen zowel Nazi-Duitsland als tegen de Sovjet-Unie. Deze visie, en het verzet van Svoboda tegen de door het parlement opgelegde verplichting om de rode Sovjet-vlag te hijsen, zorgde voor een fikse aanvaring tussen nationalisten en communisten op de Dag van de Overwinning.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: