donderdag 19 mei 2011

Timosjenko dreigde Naftogaz-directeur met ontslag

Directeur Oleg Dubina van het staatsbedrijf Naftogaz heeft onder zware druk van de toenmalige premier Julia Timosjenko het voor Oekraine zo nadelig uitgevallen gascontract met het Russische Gazprom moeten tekenen. Dubina zou ontslagen worden als hij weigerde, aldus het openbaar ministerie donderdag in een verklaring.
De directeur van Naftogaz had de bevoegdheid om te tekenen, maar hij weigerde dat te doen zonder kabinetsbesluit. Vervolgens bemoeide Timosjenko zich er mee, aldus het openbaar ministerie, en ze gaf Dubina opdracht te tekenen.
Ze zou Dubina een opdracht hebben getoond met het goedkeuringsstempel van het kabinet, en dat terwijl het kabinet juist niet akkoord was gegaan met de overeenkomst tussen Naftogaz en Gazprom.

Het begin 2009 gesloten gascontract pakte nadelig uit door enerzijds de sterk gestegen olieprijs (en de daaraan gekoppelde gasprijs) en anderzijds de sterk ingezakte koers van de Oekraiense grivnja tegenover de Amerikaanse dollar.

Het openbaar ministerie ziet het afsluiten van het gascontract als een onrechtmatige daad van Timosjenko en probeert haar daarvoor voor de rechter te brengen. Timosjenko verweert zich uit alle macht daartegen.

Donderdag liet Timosjenko bij een verhoor verstek gaan wegens ziekte. Volgens haar advocaat heeft ze kou gevat en duurt het zeker een week voordat ze de deur weer uit gaat. Procureur-generaal Renat Kuzmin waarschuwde Timosjenko woensdag met arrestatie, als zij het strafrechtelijk onderzoek blijft traineren.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: