woensdag 25 mei 2011

Ex-Sovjetgevangene roept op tot tegenprotest in Lviv

De inwoners van Lviv gaan op woensdag 22 juni massaal de straat op, als het aan Irina Kalinets ligt. Uit protest tegen het bezoek dat Russische parlementsleden aan de stad willen brengen op de dag dat het precies 70 jaar geleden is dat Duitsland de Sovjet-Unie binnen viel.

De aankondiging van het bezoek is slecht gevallen bij Kalinets, een bekende inwoner van Lviv die vele jaren doorbracht in een Sovjet-kamp.

Volgens Kalinets hebben de communistische leden van de Doema niets te zoeken in Lviv, en al helemaal niet op zo'n historisch beladen dag. "In de afgelopen twintig jaar hebben ze nooit de moeite genomen om de begraafplaats in Lviv te bezoeken. Dat ze nu ineens zo graag hier naartoe komen, betekent niets anders dan dat het een provocatie is", aldus Kalinets.

Wat haar betreft, gaan de inwoners van Lviv daarom massaal de straat op met kruisen en kerkbanieren. En, meent zij, als er kinderen voorop gaan, dan moet dat ''deze criminelen er van weerhouden om weer met onze mensen op de vuist te gaan".

De Russische parlementariërs hebben ook niet onder stoelen of banken gestoken dat zij willen provoceren. Zij zien hun bezoek aan Lviv als een protest tegen de behandeling die de Russische consul-generaal kreeg op de Dag van de Overwinning. Toen vertrapten aanhangers van de nationalistische partij Svoboda de krans die de consul-generaal even tevoren op de militaire begraafplaats had gelegd. Vervolgens gingen aanhangers van pro-Russische groeperingen uit Odessa en die van Svoboda uit Lviv op de vuist.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: