zondag 22 mei 2011

Minder politieke spanningen door aansluiting bij EU

Aansluiting bij de Europese Unie kan de politieke spanningen in Oekraïne verminderen. Ook al behoren zij tot verschillende fracties, 56 procent van de parlementsleden is deze mening toegedaan. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van het centrum voor maatschappelijke en politieke studies Sotsjovimir en het Internationaal Instituut voor Democratie.

Een grotere meerderheid (66 procent) is voorstander van het Europese model voor Oekraïne, met een hoog niveau van sociale bescherming, ontwikkeling van de markteconomie, de wetgeving en het onderhouden van stabiele relaties met de buurlanden. Het zijn kwaliteiten die de politici niet terug vinden in de bestuursmodellen die de Verenigde Staten, Rusland en China hanteren.

De parlementsleden gaven echter ook aan dat hun kiezers eigenlijk maar weinig weten over de Europese Unie en de voorwaarden voor aansluiting van Oekraïne bij de EU. Liefst 82 procent constateert dat. De parlementariërs vinden ook dat hun kiezers daardoor ongeduldig zijn geworden; ze vinden dat er te weinig tempo wordt gemaakt bij de onderhandelingen met de EU.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: