donderdag 26 mei 2011

Oekraïne wil 20 procent lagere gasprijs

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is uit op een prijsverlaging van bijna 20 procent voor het Russische gas. Tegelijkertijd sluit hij een fusie uit van Naftogaz Ukrainy en het Russische Gazprom. Dat heeft Janoekovitsj gezegd in een interview met Bloomberg. Hij zoekt een prijsverlaging van 170,59 euro per 1.000 kubieke meter gas.

De onafhankelijke energiedeskundige Valentin Zemljanski en voormalige persvoorlichter van Naftogaz gaat er vanuit dat een nóg lagere gasprijs mogelijk is. Een reductie van 30 procent is haalbaar, aldus Zemjanski. Dat zou neerkomen op 163 euro. Oekraïne zou kunnen voorstellen dat de gasprijs die van kolen volgt en niet, zoals nu gebruikelijk, die van olie.

Alexi Miller, de baas van Gazprom, was woensdag op bezoek bij zowel president Viktor Janoekovitsj en energieminister Juri Bojko. Over de uitkomsten van dit gesprek over verlaging van de gasprijs is tot dusverre niets meegedeeld. Volgens woordvoerder Sergej Kupryanov van Gazprom zijn de gesprekken nog niet afgerond.

Bronnen: Interfax-Ukraine, Ukrinform

Geen opmerkingen: