zaterdag 21 mei 2011

Populairiteit Janoekovitsj daalt naar 11 procent

De populariteit van president Viktor Janoekovitsj daalt zienderogen. Dat blijkt uit een peiling door het Razumkov Center. In april gaf nog slechts 11 procent van de Oekraïense bevolking nog volledige steun aan de president.

Janoekovitsj zat bij zijn verkiezing ruim een jaar geleden op 41 procent. Inmiddels nadert hij de 'populariteit' van zijn voorganger Viktor Joesjenko die bij de verkiezingen nog maar 5 procent van de stemmen kreeg.

Uit kringen rond de president blijkt geen ongerustheid. Volgens presidentieel adviseur Andri Jermolajev lag deze daling in populariteit in de lijn der verwachting. Het leven van de Oekraïners is de afgelopen tijd alsmaar duurder geworden en dat wordt Janoekovitsj verweten. Het consumentenvertrouwen daalde, de inflatie blijft hoog.

De regering voorspelt 8 à 9 procent inflatie, maar andere bronnen hebben het over 12 à 13 procent. De energieprijzen stijgen, en dat blijven ze voorlopig ook doen, met alle gevolgen voor bijvoorbeeld de woonlasten van de Oekraïners.

Op last van het IMF moet de regering allerlei prijsverhogingen doorvoeren en de pensioenleeftijd verhogen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 42,5 procent van de Oekraïners wel de straat op wil om tegen het regeringsbeleid te protesteren, zoals blijkt uit een peiling van het Razumkov Center.

Bron: Kyiv Post



Geen opmerkingen: