dinsdag 14 juni 2011

Alliantie wil meer hulp voor adoptie weeskinderen

De Alliantie voor een Oekraïne zonder Weeskinderen wil dat Oekraïners in het buitenland die bereid zijn één of meer weeskinderen te adopteren meer hulp krijgen van de overheid. Dat kan het aantal kinderen in weeshuizen fors terugdringen.

Volgens voorzitter Ruslan Maljuta van de Alliantie hebben Oekraïners in met name de Verenigde Staten en Canada de afgelopen jaren veel gedaan om het leven in de weeshuizen te verbeteren. Adoptie naar het buitenland zou eenvoudiger moeten worden om met name oudere weeskinderen en kinderen met een handicap toch in een gezin onder te brengen. Het zijn juist deze kinderen die in eigen land moeilijk adoptieouders vinden.

Volgens de Rijksdienst voor Adoptie en de Bescherming van de Kinderrechten loopt het aantal adopties in eigen land langzaam op, maar daalt het aantal weeskinderen dat naar het buitenland gaat. In 2005 werden 1.400 kinderen in eigen land geadopteerd en gingen 2.100 weeskinderen naar Oekraïense gezinnen in het buitenland. In 2010 waren dat er 2.200 in eigen land en 1.200 in het buitenland.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: