vrijdag 24 juni 2011

Deskundige: pas in herfst échte strijd Timosjenko en Janoekovitsj

De rechtszaak tegen oppositieleider Julia Timosjenko is vrijdag na een zitting van negen uur geschorst. Zaterdagmorgen wordt de zitting hervat. Dit hoge tempo, met zelfs een zitting op zaterdag, betekent niet dat de rechtszaak snel wordt afgewikkeld. Integendeel, meent de bekende politicoloog Oleksandr Formansjuk. Hij voorziet dat het juridische gevecht pas in de herfst in alle hevigheid losbarst.

Het gaat voorlopig alleen om de inleidende beschietingen, aldus Formansjuk. Zoals de twee wrakingspogingen die Timosjenko en haar advocaat vrijdag tevergeefs hebben ondernomen. De politicoloog noemt dat 'een zenuwenslag' in de voorbereiding op de échte confrontatie tussen de oud-premier en de huidige president, Viktor Janoekovitsj.

Timosjenko wordt verdacht van machtsmisbruik in de periode dat zij premier was en in 2009 een voor Oekraïne een onvoordelig gascontract met Rusland wist af te sluiten. Daarbij werd de gasprijs gekoppeld aan de olieprijs, overigens een niet ongebruikelijke handelwijze. Ook Nederland heeft de gasprijs (voor verkoop) gekoppeld aan de olieprijs die in de afgelopen twee jaar aanzienlijk is gestegen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: