zondag 19 juni 2011

Jong trouwen is uit in Oekraïne

Jong trouwen raakt uit de mode in Oekraïne. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen trouwen ligt nu op 27 jaar, voor mannen 30 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale Academie voor Demografie en Sociaal Onderzoek.

In 2010 was bij 2,7 procent van de huwelijken sprake van een bruid van nog geen 18 jaar oud, tegen 3 procent in 2009. Doorgaans gaat het dan om bruidsparen op het platteland. Het motief om te wachten met een huwelijk is volgens de onderzoek doorgaans ingegeven door de carrièreplanning van het stel: eerst een goede baan en sparen, dan pas trouwen.

Meer vrouwen kiezen liever voor een goede baan dan dat ze thuis gaan babysitten. Maar ook voor de mannen geldt dat ze eerst een goede financiële basis voor hun gezin willen. Volgens Ljudmila Sljusar, woordvoerder van het onderzoeksinstituut, speelt de toegenomen seksuele vrijheid een rol. "Een seksuele relatie kan tegenwoordig ook buiten het huwelijk." Tussen de 10 en 12 procent van de jongeren kiest voor samenwonen zonder huwelijk.

Eén op de tien jongeren kiest er trouwens voor om vrijgezel te blijven en zich volledig op het werk te storten. Uiteindelijk gaan de meesten toch voor de bijl: slechts 3 procent van alle Oekraïners tussen de 35 en 49 jaar is niet getrouwd, en is dat ook niet geweest.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: