woensdag 15 juni 2011

Oekrainers zien 'de staat' als iets buitenaards

Het begrip 'staat' heeft voor de meeste Oekrainers iets buitenaards. Bovendien zien ze er het nut niet van in. Dat is de uitkomst van een onderzoek van het Sofia Center. Dertien deskundigen werden door het Sofia Center naar hun oordeel gevraagd. Het ging om politicologen, sociologen, psychologen en historici. In het weekblad De Spiegel wordt uitgelegd dat sprake is van 'een crisis in de publieke gewaarwording van de nationale staat als begrip'.

Veel Oekrainers gaan gewoon hun eigen gang en dat is de laatste vijf tot zeven jaar alleen maar erger geworden. "Zij ondermijnen de solidariteit in het land door smeergeld te betalen of door zich zelf te laten omkopen en ze laten de overheidsorganisaties links liggen", aldus de socioloog Bogdan Motuzenko.

Er is volgens Motuzenko weliswaar sprake van patriottisme, maar dat wil niet zeggen dat de Oekrainers de Oekraiense natie als iets van henzelf zien. De politieke leiders staan ver van de bevolking en doen ook geen pogingen daar verandering in aan te brengen. "Zij zien de Oekraiense staat als iets van zichzelf", oordeelt directeur Volodimir Fesenko van het politiek onderzoekscentrum Penta.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: