woensdag 22 juni 2011

Onrustig, maar geen incidenten in Lviv

Geen ongeregeldheden vandaag in Lviv. Dat wil niet zeggen dat er niets gebeurd is. Grote demonstraties, zoals aangekondigd door communisten uit zowel Oekraïne als Rusland bleven achterwege, en dat gold ook voor de demonstraties van twee joodse groeperingen uit Odessa die dinsdag nog door de rechtbank verboden waren.

Wel werd door actievoerders een grote rode Sovjet-vlag aan 300 ballonnen opgelaten op de dag dat het precies 70 jaar geleden is dat Nazi-Duitsland de Sovjet-Unie binnenviel. Het stadsbestuur liet zich ook niet onbetuigd op deze beladen dag. Op diverse plaatsen in Lviv werden grote borden geplaatst met daarop de tekst 'Communisme = Nazisme'.

Loco-burgemeester Vasil Kosiv legde aan het persbureau Ukrinform uit dat het stadsbestuur zo uitdrukking wilde geven aan het leed dat de inwoners van Lviv gedurende de Tweede Wereldoorlog werd aangedaan door zowel Nazi-Duitsland als de Sovjet-Unie.

De nationalistische partij Svoboda herdacht woensdag de moord op 4.000 inwoners van Lviv door de NKVD, de geheime dienst van de Sovjet-Unie. Dat gebeurde vlak voordat het Duitse leger bezit nam van de stad. In maart 1942 vermoordden Duitsers een groot aantal inwoners in het operagebouw van Lviv.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform, Western Information Center

Geen opmerkingen: