donderdag 28 juli 2011

Getuige: 'Timosjenko handelde op eigen houtje'

Toenmalig premier Joelia Timosjenko heeft in 2009 op eigen initiatief een gascontract getekend met het Russische bedrijf Gazprom. Er lag in ieder geval geen regeringsbesluit aan ten grondslag. Dat is de stellige overtuiging van Tetjana Kornjakova, destijds plaatsvervangend procureur-generaal. Zij getuigde donderdag in het proces tegen Timosjenko waarin de oud-premier van machtsmisbruik wordt beschuldigd.

De huidige oppositieleider zou haar boekje te buiten zijn gegaan met het gascontract dat voor Oekraïne bijzonder onvoordelig is uitgevallen, omdat de gasprijs werd gekoppeld aan de sindsdien sterk gestegen olieprijs.

Timosjenko probeerde donderdag tevergeefs van openbare aanklager Oleksandr Mikitenko af te komen. Die verzocht namelijk een dag eerder de rechtbank om haar een lesje te leren door haar achter de tralies te zetten. Rechter Rodion Kirejev, inmiddels ook niet bepaald Timosjenko's vriend, vond dat te ver gaan. Hij zag wel andere manieren om Timosjenko tot de orde te roepen als zij beledigend is in zijn richting of die van de openbare aanklager.

Timosjenko kreeg evenmin haar zin toen ze voorstelde om Sergei Vlasenko weer als haar advocaat te laten optreden, samen met twee Amerikaanse advocaten. Vlasenko werd eerder door de rechter aan de kant gezet als Timosjenko's advocaat. Niet veel later ontsloeg Timosjenko zelf twee advocaten, omdat die volgens haar in twee dagen tijd geen 5.000 pagina's aan processtukken konden bestuderen.

Wordt vervolgd...

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: