zondag 31 juli 2011

'Invloed Russische banken bedreigt economie Oekraïne'

De toenemende invloed van Russische banken vormt één van de grootste bedreigingen van de Oekraïense economie. Steeds vaker zoeken staatsbedrijven hun financiering bij Russische banken. Die krijgen daardoor een grote invloed, die minstens zo bedreigend is als de manier waarop Rusland nu de gasleverantie gebruikt om Oekraïense toezeggingen los te krijgen, zoals een overname van Naftogaz door Gazprom en toetreding tot de Russische douane-unie.

De Oekraïense bankier Adrei Kostjuk waarschuwt voor de toenemende invloed van de Russische banken. De belangrijkste vier banken staan respectievelijk zevende, achtste, negende en negentiende op de internationale NBU-lijst.

Kostjuk gaat er van uit dat ze in de komende jaren verder stijgen. Hij constateert dat de banken het vooral zo goed doen dankzij het Oekraïense bedrijfsleven, en dan vooral de staatsondernemingen die hun activiteiten uitbreiden met Russisch geld. Het maakt de Oekraïense economie kwetsbaar voor Russische invloeden, aldus Kostjuk

"Staatsbedrijven staan er financieel vaak niet al te rooskleurig voor en ze ontberen goed management", constateert de bankier. Hij ziet ook dat de directies van staatsbedrijven vaak kiezen voor Russische banken boven die uit West-Europa.

De Russische invloed op Oekraïense bedrijven kan volgens bankier Kostjuk desastreus uitpakken als het tot een handelsoorlog tussen beide landen komt en de Russische banken hun leningen opeisen. Kostjuk: "Ik ben er niet zeker van dat het de bedrijven lukt om hun leningen dan op korte termijn terug te betalen of om snel elders een nieuwe lening af te sluiten. Het lijkt er op dat de Oekraïense regering dit niet als een probleem ziet."

Kostjuk ziet het wel degelijk als een probleem, want het geeft Rusland nóg een mogelijkheid om politieke druk op Oekraïne uit te oefenen.

Bron: Ukraine Business Online

Geen opmerkingen: