zaterdag 9 juli 2011

Janoekovitsj of het Constitutionele Hof moet uitkomst bieden

Het kan verkeren. De oppositie heeft nu haar hoop gevestigd op president Viktor Janoekovitsj als de man die de omstreden pensioenherziening nog tegen kan houden. Gebruikt Janoekovitsj zijn vetorecht? Zijn Partij van de Regio's stemde vrijdagmorgen vroeg weliswaar voor de nieuwe wet, maar de kans is groot dat de partij daar bij de verkiezingen in het najaar van 2012 de rekening voor moet betalen.

Dat is althans de opvatting van de communistische parlementariër Jevgen Tsarkov. "De voorstemmers zagen er na afloop uit als geslagen honden", constateerde hij. Volgens Tsarkov hoopt niet alleen de oppositie, maar ook de coalitie waartoe ook de Communistische Partij behoort dat president Janoekovitsj de nieuwe wet niet tekent maar terugstuurt naar het parlement.

Het parlement kan vervolgens zoveel wijzigingen aanbrengen dat de meest scherpe kantjes er wel af zijn. Dat gebeurde begin dit jaar ook al met de belastingherziening.

Er is een tweede optie. Oppositieleider Julia Timosjenko gaf meteen na de stemming over de pensioenherziening al te kennen dat haar Moederlandpartij bezwaar aantekent bij het Constitutionele hof.

De stemming zou onwettig zijn geweest, omdat van de 248 voorstemmers er slechts 143 lijfelijk aanwezig waren. Of nog minder, zoals plaatsvervangend parlementsvoorzitter Mikola Tomenko vrijdag opmerkte: "In werkelijkheid waren het er op het moment van de stemming nog minder."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: